Jämlik rörelse i skolan

PEP-rapporten visar att bara 21 % av Sveriges flickor når WHO:s rörelsemål. Nu startar SCRIIN i samarbete med Generation Pep, Stockholms stads utbildningsförvaltning och RF-SISU i flera distrikt ett initiativ för att bidra till jämlik hälsa.

Vi vill vi utjämna skillnaderna mellan pojkar och flickors rörelse under skoldagen. Vår vision är att alla barn och unga ska vilja och ha möjlighet att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

500 skolor i Sverige har använt SCRIIN för att mäta elevernas rörelse. Mätningen visar markanta skillnader mellan pojkars och flickor fysiska aktivitet under skoldagen. GIH:s stora forskningsstudie ”Hjärnhälsa i skolan” visar liknande resultat.

Så här stora är skillnaderna mellan pojkars och flickors aktivitet under skoldagen i många skolor.

För oss är det viktigt att målgruppen får ta plats i projektet. Genom samtal i smågrupper med flickorna vill vi höra deras idéer och konkreta förslag på vad vi kan göra för att skapa förändring.

Initiativet ”Jämlik rörelse i skolan” stöttar skolorna i processledning, genomförande och kommer sprida goda exempel. Vi kommer även samverka med GIH:s forskningsstudie ”Skolprojekt för hjärnhälsa” som leds av professor Gisela Nyberg.

Initiativet stöttas av Svenska Postkodstiftelsen, Stadium Foundation och Polar.

Vi söker mellan-, högstadie- och gymnasieskolor för ett pilotprojekt under 2024. I vissa områden kommer samarbeta med Riksidrottsförbundets rörelsesatsning i skolan. Allt är helt kostnadsfritt för skolor som deltar.

Upplägget:

  1. Samtal / workshops i smågrupper med flickorna där skolorna får hjälp med processledning. Vad skulle de vilja göra på raster och idrottslektioner som ger mer rörelse? Vi utgår från GIH:s metod för samtal som använts framgångsrikt under hösten 2023.
  2. Skolorna testar olika idéer som tjejerna kommer upp med i samtalen. Projektet kan även stötta med inköp av material som tjejerna fått önska.
  3. Utvärdera, fortsätta testa och och jobba över tid tills vi når resultat. Rörelsemätning med SCRIIN för de skolor som önskar

Skolor som önska genomföra rörelsemätningar under projektet får fri tillgång till SCRIIN rörelsemätare och Polars pulsträningssystem.

Är din skola nyfiken på att vara med? Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss och berättar mer.

    Meny
    Webbdesign av Comlog Webbyrå Stockholm