Hälsovecka med SCRIIN på Beringskolan

Beringskolan i Örkelljunga hade hälsovecka i september. Särskolans 12 högstadieelver fick prova SCRIIN Rörelsemätning tillsammans med personalen, och ett av målen var att gemensamt samla steg för att ta sig hela vägen från Örkelljunga till Stockholm.
Vi träffar Katarina Berglund, samordnare för särskolan, som är en av initiativtagarna till rörelsesatsningen.

Katarina Berglund

– Det var så roligt att se hur SCRIIN-mätarna peppade våra särskoleelever att röra sig mer. Och framförallt inspirerades de som rör sig allra minst. Så häftigt, man blir alldeles varm om hjärtat, säger Katarina.Skolans hälsofrämjande arbete är särskilt viktigt när elever inte deltar i någon organiserad idrott på fritiden. Hur ska eleverna nå WHO:s rörelsemål om 60 pulshöjande minuter per dag?

– Att göra något nytt, och att få se resultatet tydligt, skapar enorm motivation, säger Katarina.
Beringskolans elever använde Stegkartan, som ingår i SCRIIN Rörelsemätning, där rörelse kombineras med geografi. Eleverna anger valfri startpunkt och destination och ser sin position i realtid på kartan. Varje morgon var alla elever väldigt nyfikna på resultatet och tyckte det var jättespännande att se hur långt klassen hade förflyttat sig under gårdagen.

Klassen tittade även på graferna i statistikverktyget. När under dagen var det mest aktivitet och när blev det mycket stillasittande?

– Vi såg att eleverna var mest aktiva på förmiddagarna, och vi bör nog lägga in fler rörelsepauser under eftermiddagen för att eleverna ska orka med de sista lektionerna.

Katarina tycker att SCRIIN Rörelsemätning är väldigt konkret och enkelt att använda.

– Vi delade ut mätarna på morgonen och samlade in dem på eftermiddagen. Det tar ingen tid från undervisningen. En av eleverna, som är tekniskt intresserad, hjälpte mig att hålla koll på att mätarna var synkade varje morgon.

Katarina kunde också se statistik över att SCRIIN hade en positiv effekt också på personalens rörelse.

Rolf Isaksson

– Jag har gått mycket mer än jag brukar och man känner ju att det behövs.

Rolf Isaksson, Beringskolans rektor, är också väldigt nöjd med SCRIIN-veckan.

– SCRIIN var oerhört uppskattat av eleverna och skapade en positiv inställning till att röra sig.

Och hur gick det i utmaningen då? Kom Beringskolans elever fram till Stockholm? Jodå, och med god marginal – Beringskolan nådde nästan hela vägen till Gävle!

Meny
Webbdesign av Comlog Webbyrå Stockholm