Depphjärnan av Anders Hansen sätter psykisk hälsa på schemat i Motalas skolor

Ulrika Lönnqvist är efterlevande till en närstående som tog sitt liv för fem år sedan. Idag arbetar hon delvis som samordnare för suicidprevention i Motala kommun och har ett särskilt engagemang i ungas psykiska hälsa.

– Jag har en erfarenhet som jag önskar att jag inte hade. Men nu vill jag använda den till något meningsfullt och hjälpa andra – framför allt vill jag bryta tabun och stigman, berättar Ulrika.

Ulrika Lönnqvist med klassuppsättningar av Depphjärnan som ska delas ut till Motalas skolor.

På Valborgsmässoafton – självaste femårsdagen – krokade hon arm med flera aktörer och organiserade ”Hälsa Motala” – ett heldagsevenemang med mål att minska stigmatisering kring psykisk hälsa.

– Unga mår allt sämre. Jag vill bidra till att öka medvetenheten och göra något med energi och livsglädje kring ett tungt ämne.

Valborgsprogrammet innehöll föreläsningar, mässa och ”silent disco” i armkrok med Fontänhuset i Motalas Saluhall. Eventet besöktes av skolklasser, skolledare, föräldrar, politiker, företag, föreningar och allmänheten. Det var även utställningar på flera bibliotek och uppmärksammades på flera platser runt om i Motala.

Psykiatrikern och författaren Anders Hansen är stor inspiratör för Ulrika. Hon har läst många av hans böcker, sett TV-serierna och lyssnat på sommarprogram och poddar.

– Träning har alltid varit en stor och viktig del i mitt liv och varit som balsam för själen i svåra stunder. Anders har gett mig kunskap att på djupet förstå hur viktigt fysisk aktivitet är för den psykiska hälsan.

Ulrikas ville ge Motalas ungdomar och unga vuxna samma kunskap och inspiration. Hon ville hjälpa skolorna att sätta psykisk hälsa på schemat genom att integrera Anders Hansens bok Depphjärnan för unga i undervisningen.

På Valborgsmässoafton blev det verklighet. Genom finansiering från Motalas Rotaryklubb och Movement Inspo kunde Ulrika dela ut klassuppsättningar av Depphjärnan så att samtliga Motalas högstadie- och gymnasieskolor samt vuxenutbildningen har tillgång till varsin.

– ”Tillsammans gör vi allt möjligt” är Motala kommuns slogan. Detta är ett gott exempel på när hela Motala Östergötlands sjöstad krokar arm i en enad målsättning, avslutar Ulrika.

Tips! Fram till 23 juni kan skolor, kommuner, regioner och föreningar beställa klassuppsättningar av Depphjärnan och Anders Hansens övriga böcker för frakt- och hanteringskostnad. Detta möjliggörs genom ett samarbete mellan Bonnier Fakta, Generation Pep, Organisationen Mind och Riksföreningen för skolsköterskor.

Meny
Webbdesign av Comlog Webbyrå Stockholm