“Jag har fått lättare att prata om känslor”

Vi träffar Edith Maxence – en av de sjundeklassare på Viktor Rydbergs samskola som läst Depphjärnan för unga.
​– Det är så fascinerande med hjärnan. Jag har lärt mig så mycket som jag inte hade en aning om. Jag visste inte att hjärnan har så många delar och känner av när du är ledsen och glad. Det är så coolt! 

Edith har bott utomlands med sin familj i flera år. På fritiden gillar hon att spela fotboll och hänga med kompisar.

– Jag har alltid tyckt det är svårt att prata om känslor. Om min mamma frågar hur det varit i skolan brukar jag ofta säga “bra, bra, bra”. Men Depphjärnan förklarade hur känslor funkar och att det är helt okej att inte vara glad hela tiden. Nu har det blivit lättare att berätta om hur jag känner.

Edith och hennes klasskompisar upplever att det är mycket stress och press i sjuan, speciellt för tjejerna. Hon berättar att det är viktigt med status – att se cool ut, vara sminkad och ha rätt outfit. Och lägga ut bilder på sociala media och få många views och likes. Edith har själv skärmtidsbegränsning på sin mobil och även om hon ibland skulle önska lite mer tid mer så tycker hon det är bra.

– Många av mina kompisar lägger 5-6 timmar varje dag på att skrolla på TikTok. Jag tror det gör dem mer stressade, för de hinner inte med skolan, sova, vara med kompisar och träna och sånt.
​Edith tror att det är viktigt att hålla på med träning och sociala aktiviteter för att må bra.

​– Ibland när jag är trött och ledsen har jag inte lust att gå på fotbollsträningen. Men efteråt känner jag mig alltid glad!

Jag tycker det är jättebra att alla har ett samtal med skolsköterskan, varje termin, om hur man mår. Att hon frågar om det är något man vill prata om, hur det är hemma eller om det är något man är stressad över. 

Edith, 14 år

Edith tror att läsningen av Depphjärnan kommer leda till att hon och hennes klasskompisar vågar prata mer öppet om hur de mår. Viktor Rydbergs samskola har en heltidsanställd skolsköterska, kurator, trivselvärd och socialpedagog. Varje termin får eleverna träffa skolsköterskan enskilt och dörren till henne och kuratorn är alltid öppen.
 – Jag tycker det är jättebra att alla har ett samtal med skolsköterskan, varje termin, om hur man mår. Att hon frågar om det är något man vill prata om, hur det är hemma eller om det är något man är stressad över. Speciellt för tjejerna, det är mycket press. De tänker “jag måste sminka mig perfekt och ha rätt outfit. Jag måste vara cool, men inte för mycket, för annars kommer inte mina kompisar vara med mig”. Sånt skulle det vara skönt att prata med någon om.

Meny
Webbdesign av Comlog Webbyrå Stockholm