– Varje morgon tar jag fram mobilen. Eleverna tycker det är jättekul.

Nej, det handlar inte om TikTok. Det handlar inte om Youtube eller planlöst surfande. För Sofia Elmgren, lärare i NO och matematik, och eleverna i åk 5 handlar det om fysisk aktivitet och psykisk hälsa. Sofia och hennes elever på Rydaholms skola i Värnamo använder SCRIINs aktivitetsmätare.

Sedan ett år tillbaka erbjuder Länsförsäkringar Jönköping länets kommunala skolor att kostnadsfritt få låna SCRIINs aktivitetsmätare.

– Vi vill skapa förutsättningar för länets invånare att må bra och vi satsar lite extra på våra barn och ungdomar som är vår framtid, säger Ida Severin, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Jönköping. Tillsammans med skolorna och organisationer som SCRIIN så kan vi bidra till både bättre psykisk och fysisk hälsa.

Varje skola får låna SCRIINs aktivitetsmätare under en månad. Mätarna ger insikt i skoldagens fysiska aktivitet och peppar eleverna att försöka nå WHO:s rörelsemål. Just nu är aktivitetsmätarna i gång i Sofia Elmgrens klass.

Sofia berättar hur hon börjar varje skoldag med att ta fram mobilen och läsa upp gårdagens statistik.
– Hur många aktiva minuter? Hur många steg? Hur länge var eleverna stillasittande? Vi pratar om varför det vissa dagar har blivit bättre resultat än andra. Eleverna tycker att aktivitetsmätarna gör dem mer motiverade att röra sig och att det är jättekul att prova något nytt.

​När Länsförsäkringar Jönköping kom med erbjudandet om SCRIIN var Sofia Elmgren snabb med att nappa på möjligheten. Hon har arbetat inom skolan i 17 år och vet hur viktigt det är att barn är fysiskt aktiva. Sofia har också drivit ett projekt för att hjälpa nyanlända barnfamiljer
till föreningslivet och olika fritidsaktiviteter.

– Idag arbetar jag på skolan med ett särskilt uppdrag inom rörelse, arbetsro, trygghet och trivsel. Varje månad tar jag, tillsammans med lärare på Trälleborgsskolan i Värnamo, fram ett månadsblad för att inspirera till rörelse. ​Sofia berättar om Värnamos kommuns projekt HUV (Hälsosam uppväxt). HUV utvecklar och erbjuder aktiviteter och verktyg för att barn och unga ska få en aktiv och hälsosam vardag.

– Vi arbetar med olika rastlekar, rörelse på lektionerna och möjlighet för de äldre eleverna att gå till en fritidsgård för att spela pingis och biljard. Vi är med i Riksidrottsförbundets rörelsesatsning i skolan och jag är ansvarig för en digital bank med material för rörelse i klassrummen.
Sofia säger att SCRIIN-mätarna har gett insikt och extra pepp. Både lärare och elever har deltagit i utmaningen.

– Som lärare märkte jag att eleverna tidigare oftast satt utanför klassrummet och inte ville gå ut. Nu är de ute och vill röra på sig och tittar på sina mätare. Det är mycket lugnare i korridorerna där klassen brukade vara. ​

​Ida Severin, Länsförsäkringar Jönköping, avslutar:
– För oss känns det väldigt bra att stötta SCRIIN och bidra till att eleverna i Jönköpings län rör sig mer under skoltid. Det är jättekul att se hur framgångsrikt initiativet är och att så många skolor visar intresse.

Meny
Webbdesign av Comlog Webbyrå Stockholm