Hitta balansen med det digitala

När de smarta mobilerna hamnade i var och varannan ficka fick vi plötsligt tillgång till en värld av fantastiska möjligheter, bara ett knapptryck bort. Men vad gör egentligen timme efter timme av skärm med vår hjärna? Svaret hittar du i Skärmhjärnan!

Skärmhjärnan junior

Originalversionen av Skärmhjärnan gavs ut 2019 och har sålts i över en miljon exemplar i 18 länder. I Japan var detta den mest sålda boken under 2021 (!).

Skärmhjärnan original passar väldigt bra att läsa ämnesöverskridande i svenska och idrott och hälsa i åk 8 och 9.

Skärmhjärnan original

Skärmhjärnan bygger på samma innehåll som juniorversionen, och förklarar på ett tydligt och inspirerande sätt hur vår hjärna och vårt mående påverkas av att vi lägger en allt större del av vår vakna tid vid skärmar.

Skärmhjärnan passar väldigt bra att läsa ämnesöverskridande i svenska och idrott och hälsa i åk 8 och 9.

Sexorna på Fridaskolan läser Skärmhjärnan junior

Rebecka Eskelinen är lärare i svenska och matematik på Fridaskolan (F–9) i Uddevalla. Sexor har läst Skärmhjärnan junior i ett ämnesöverskridande projekt om tonårslivet och kroppen.

– Vår sexor längtar till högstadiet, för där får man ha sina mobiler på ALLA raster! Så därför passade Skärmhjärnan junior väldigt bra nu, säger Rebecka.

Erlaskolans nior läser Skärmhjärnan original

Erlaskolan i Norrköping har lyckats få in mycket fysisk aktivitet på schemat, men har tampats med att högstadieeleverna sitter stilla med sina mobiler på rasterna.

Tobias Svensson, förstelärare i idrott och hälsa, har jobbat ämnesöverskridande med Skärmhjärnan original på svenskan och idrotten.

“Jag ser skolan som en viktig plattform”

Mats och jag ser skolan som en viktig plattform för att nå ut till ALLA barn. Vårt mål med Skärmhjärnan junior är att ge kunskap om hur hjärnan påverkas av våra skärmprylar. Vi vill hjälpa barn och unga att hitta balansen i vår digitala värld, att få tid över till sömn, motion och att umgås IRL – viktiga faktorer för att må bra.​

– Anders Hansen

Vad tycker eleverna?

Vi tycker att Skärmhjärnan junior är bra för att man får se problemen utifrån andras perspektiv. Och innan vi läste boken visste vi inte så mycket om hur skärmen påverkar oss.

– Sara och Isabella, åk 6 på Fridaskolan

Ladda ner lärarhandledning

När de smarta mobilerna hamnade i var och varannan ficka fick vi plötsligt tillgång till en värld av fantastiska möjligheter, bara ett knapptryck bort. Men vad gör egentligen timme efter timme av skärm med vår hjärna? Svaret hittar du i Skärmhjärnan junior!

Klassuppsättningar förmånligt till skolor

I samarbete med Bonnier Fakta och Generation Pep kan skolor, kommuner och föreningar beställa obegränsat antal klassuppsättningar Skärmhjärnan junior och original för endast frakt- och hanteringskostnad: 950 kr för 25 böcker.

Meny
Webbdesign av Comlog Webbyrå Stockholm