Hälsa är en helhet

Vi vet att vår livsstil spelar stor roll för vår hälsa, men på vilket sätt? Och vad kan vi själva göra? ​Läkaren och epidemiologen Anders Wallensten söker svaret på hälsogåtan. Han går tillbaka till vårt ursprung och förklarar hur vår kropp är skapt för ett helt annat liv än det vi lever i dag. Boken Hälsogåtan visar inte bara hur mat, motion och sömn påverkar oss, utan också hur vårt välmående styrs av vår omgivning, våra relationer och våra tankar.

Läs Hälsogåtan ämnesöverskridande

Genom spännande, lättillgängliga avsnitt om hur hjärnan fungerar och inspirerande tips för mer rörelse är förhoppningen att läsaren ska bli gladare och starkare – ja, till och med smartare. Rörelsen omvandlas nämligen till en ”uppgradering” av hjärnan, så att man både tänker snabbare och kan lägga i en extra ”mental” växel när det är stökigt runtomkring.

Hälsa behöver inte vara så svårt

Anders Wallensten var en av höjdpunkterna på Pep Forum 2021. Inspireras av hans konkreta råd om goda matvanor och ökad fysisk aktivitet, samt vikten av en inre personlig motivation och hur hälsa är en helhet.

Klassuppsättningar förmånligt till skolor

I samarbete med Bonnier Fakta och Generation Pep kan skolor, kommuner och föreningar beställa obegränsat antal klassuppsättningar av Anders Hansens och Mats Wänblads bok Hjärnstark junior för endast frakt- och hanteringskostnad: 950 kr för 25 böcker.

Det här är ju livskunskap

Helena Hoffstedt är lärare i idrott och hälsa, svenska och retorik på Ullvigymnasiet. Hon har ett stort engagemang i elevernas hälsa och ser alla fördelar med att arbeta ämnesintegrerat.

​– Den här har de ju nytta av hela livet. Det är ju livskunskap. Man vill ju att de ska ha ett bra liv, säger Helena.

Hur sömn och tankar hänger ihop

Lärarna Lottie Jarosz och Helena Pechan på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm har läst Hälsogåtan med sina nior och i svenskan.
​​
– Vi hade en jätteintressant diskussion om hur sömn och tankar hänger ihop, berättar Helena. Om man är pigg och har sovit bra så blir tankarna bättre. Om man haft jobbiga tankar under dagen, kan det vara svårt att somna.

Lärarhandledning och interaktivt verktyg

Lärarhandledningen i pdf-format kan laddas ner här. Med boken följer ett digitalt verktyg, halsogatan.se , som har utvecklats av HiQ Healthcare. Här kan eleverna göra självskattningar och jobba med sina hälsovanor. Delar av Hälsogåtan finns tillgänglig som ljudbok i verktyget.

Meny
Webbdesign av Comlog Webbyrå Stockholm