Frågor och Svar

Hur mäter appen fysisk aktivitet?
SCRIIN använder den inbyggda aktivitetsmätaren i din mobiltelefon eller en extern mätare, till exempel SCRIIN-mätaren. För att SCRIIN-mätaren ska registrera en aktiv minut krävs att du rör dig med minst måttlig intensitet under hela minuten. Exempel på måttlig intensitet är rask promenad med 65/steg steg/minut eller mer.

  • Kolla att du har automatiskt kodlås på din mobiltelefon. Detta krävs för att skärmtidsmätningen ska fungera korrekt.
  • Ladda ner och installera SCRIIN-appen.
  • Registrera ett konto om du vill få ut mer av SCRIIN – Välj ”Inställningar” och följ instruktionerna för att registrera dig. Nu kan du se din historik, gå med i grupper eller skapa egna och bjuda in vänner till dem.

Hur mäter appen skärmtid?
All tid som skärmen på din mobiltelefon är tänd och olåst registreras som som skärmtid. Apple tillåter endast att appar får köra i bakgrunden när de har tillgång till platsinformation. För att SCRIIN-appen ska kunna registrera din skärmtid måste den köra bakgrunden, detta är endast möjligt om du godkänner positionering genom att välja Tillåt alltid.

Vad betyder de olika ringarna?

  • Turkos ringen är pulshöjande aktivitet – t.ex. en rask promenad, spela fotboll, dansa eller hoppa studsmatta.
  • Blå ringen är all aktivitet, dvs. all tid du inte är helt stillasittande.
  • Lila ringen är skärmtid, dvs tiden du använder din mobil.

Kan SCRIIN-appen mäta cykling?
Cykling är svårt att mäta med en klassisk aktivitetsmätare. Om du har en SCRIIN-mätare och sätter fast den på foten får du viss aktivitet, ungefär ett steg för varje tramptag.

Varför visas för lite skärmtid?
Det beror troligen på att SCRIIN inte godkänts vid installation att alltid ha tillgång till platsinformation. För att SCRIIN ska kunna registrera din skärmtid måste appen köra i bakgrunden, detta är endast möjligt om du godkänner platstjänster.

Om du har en iPhone, kontrollera så här:

Välj Inställningar och sök på SCRIIN. Kontrollera att Platstjänster är har valet ”Alltid”

Varför visas för mycket skärmtid?
För att SCRIIN ska kunna mäta skärmtid korrekt krävs att du har automatiskt skärmlås med kod aktiverat. Vissa appar håller igång skärmen fastän du man inte använder mobilen. Om det händer ofta att din skärmtid är för hög, kontakta oss på så hjälper vi dig att felsöka.


SCRIIN-mätaren synkar inte med appen
Kontrollera att blåtand är påslagen på din mobil. Prova sedan att starta om SCRIIN-appen. Det kan i vissa fall ta några minuter att föra över data från SCRIIN-appen, under tiden blinkar den gröna statuslampan. Om inte omstarten hjälper, prova att parkoppla mätaren på nytt (Inställningar->Enheter för aktivitesmätning -> lägg till SCRIIN mätare).  Om inte något av ovan fungerar kontakta så hjälper vi dig. 

Hur mycket behöver man röra sig?

Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet (YFA) har tagit fram följande rekommendationer:

  • Barn och ungdomar rekommenderas sammanlagt minst 60 minuters daglig fysisk aktivitet.
  • Vuxna rekommenderas att vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. 

Läs mer om YFAs rekommendationer på www.yfa.se

Kan man sätta personliga mål?
 Ja, du kan sätta personliga mål för steg, rörelsetid, pulshöjande tid och rörelsetid. Detta gör du i inställningar. 

Grupper – vad är skillnaden mellan vi vill synas och vi vill vara hemliga?
Om ni är hemliga visar delar ni inte er skärmtid och fysiska aktivetet med varandra i gruppen utan ser bara gruppens medelvärden. Om ni “vill synas” delar ni värdena med varandra.

Hur lagras data och hur hanterar SCRIIN GDPR?
SCRIIN lagrar användarens ackumulerade skärmtid och fysisk aktivitet i en databas med säker kryptering tillsammans med användarens telefonnummer för att kunna identifiera användaren samt födelsedatum för att ta reda på om användaren är under eller över 13 år. I övrigt samlar vi inte in uppgifter på användaren som inte är nödvändigt. Vi följer GDPR och är tydliga för våra användare vilket data vi lagrar och varför. Vi tillåter inte barn under 13 år att registrera sig utan målsmans godkännande till exempel. Målsman har även möjlighet att se vilket data som SCRIIN lagrar på barn och även kunna avsluta kontot så all data tas bort.

Andra frågor?
Mejla .Vi svarar normalt inom 24 timmar.

Meny
Webbdesign av Comlog Webbyrå Stockholm